Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Településeink
Feked A sváb ökofalu: Feked
A Dél-Baranyában, a Karasica patak mentén, a Pécsvárad és Bátaszék közötti vadregényes tájon megbúvó Fekeden végigsétálva belekóstolhatunk abba a mára letűnőben lévő világra, amikor az ember a természettel összhangban gazdálkodott, a modern technika vívmányai ellenére minden talpalatnyi földet megművelt, és nem szorult segítségre az életminősége fenntartásához. Bővebben...»
Bikal Virágzó hegyháti település: Bikal
Bikal a Baranyai Hegyháton, a Mecsektől északra fekvő, hétszázötven lelkes település, mely könnyen megközelíthető Dombóvár, Bonyhád és Sásd irányából is. Nevének eredeti jelentése bükkös alja, ami a környék eredeti földrajzi környezetére utal.
Bővebben...»

Báta Az „egyutcás falu”: Báta
Tolna megyében a Szekszárd és Báta közötti ártéri, hajdan mocsaras terület a Sárköz, amelyet nyugat felől a bátai magasabb löszös dombsor lábánál folyó Sárvíz zárt a Duna mellé. Községeinek (Őcsény, Sárpilis, Decs, Alsónyék, Báta) határa a dombvidék területére is átterjed. Báta község a Sárköz legdélebbi településeként a Gemenci erdő déli peremén, a Bátai Holt-Duna és az ártér szélét jelentő löszfalak közé ékelődve helyezkedik el. Bővebben...»
Mozsgó A Zselic gyöngyszeme: Mozsgó
A település Baranya megyében, Szigetvártól északra, a Zselic déli dombjai között, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Szigetvártól 10 km-re, a megyeszékhelytől 40 km-re terül el. A táj szépsége, az itt csordogáló patakok, a hangulatos erdei utak számos élménnyel gazdagíthatják a turistákat. A rendezett utcácskák, parkok, terek, a római katolikus templom, a kastély, és annak parkjában található sírkápolna falusétára csábítja az erre járó vándort. Bővebben...»
Cserkút Szent György a Mecsekben: Cserkút
Mindenki előtt ismert Szent György csodálatos története, amint megvív a királylányra fenekedő hatalmas sárkánnyal, jól ismerjük a Kolozsvári testvérek jeles alkotását erről a témáról. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a Mecsek déli lábánál fekvő Cserkút templomában szintén látható a hős – csak egy kicsit másképp. Bővebben...»
Kővágószőlős Az ezeréves falu: Kővágószőlős
Pécstől alig 15 kilométerre északnyugatra, mintha teljesen új világba érkeznénk. A Mecsek déli lábánál a csupasz sziklák ontják magukból a forróságot, a mediterrán növényzet felett kabócák nesze hallatszik. Ez így volt talán már ősidőktől fogva Kővágószőlősön. Bővebben...»
Villány Rendezvények és a bor városa: Villány
Szinte mindenkinek van egy jó története Villányról, az ott eltöltött napokról. Egyeseknek a kitűnő borok, másoknak a pincesori nótázások, az épített környezet szépsége, vagy éppen a Szársomlyó meredeke jutnak róla eszébe. Egyben azonban mindenki egyetért. Ide érdemes visszatérni. Bővebben...»
Lengyel Az Apponyiak fészke: Lengyel
Lengyel község Tolna megye nyugati vidékén, egy Baranyába benyúló zsákban helyezkedik el. Nevének eredete bizonytalan, származhat személynévből, de kaphatta az itt letelepülő etnikumról is. A több mint ötszáz lelkes falu a megye legmagasabb pontján, egy vízválasztó tetején fekszik, és innen indul útjára a Baranya-csatornába torkolló Hábi-patak. Lengyel azon ritka települések közé tartozik, amelyeknek őskori történelméről többet tudunk, mint középkori évszázadairól. Bővebben...»
Kisvejke A kajszi dunántúli hazája: Kisvejke
Tolna megye délnyugati szeglete megejtően szép szelíd dombjaival, ahol a Völgység-patak szalad. Kitűnő földrajzi adottságai miatt évezredek óta lakott vidék, ahol a föld mindig biztos megélhetést nyújtott az itt élőknek. Itt bújik meg – Bonyhádtól alig tizenhét kilométerre – Kisvejke, ahová a magyar gyümölcsök szerelmeseinek érdemes akár évente elzarándokolniuk megkóstolni a vérvörös meggyet, a hamvas szilvát és a dúslevű barackot. Bővebben...»
Báta A Sárköz tündérkertje: Báta
Báta Tolna és Baranya megye határán, a Szekszárdi dombság Dunára lefutó dombvonulatának lábánál hosszan elnyúló zsáktelepülés. Keleti része a Duna egykori és jelenlegi árterületéhez tartozik, amely a Gemenci erdő része, és Duna-Dráva Nemzeti Park révén országos szintű természetvédelmi oltalom alatt áll. A község területén találkozik egymással az Alföldhöz tartozó síkság folytatásaként elterülő Tolnai-Sárköz és a Dunántúli-dombsághoz csatlakozó Dél-Baranyai dombság. Bővebben...»
Feked Művészet, turizmus találkozása Fekeden
A Karasica-patak mentén elterülő kis faluban az elmúlt évek turisztikai fejlesztései után az idei esztendőben újabb tervek megvalósításán fáradoznak. A népi építészeti emlékek mellett a település határában álló, felújított keresztek mentén körtúra-útvonalat alakítottak ki, a turistáknak pedig komfortos turistaszálló biztosít kényelmes szálláslehetőséget. Idén várhatóan az a hat szobor is méltó helyére kerül, mely egy faluséta részeként újabb színfoltja lehet a településnek… Bővebben...»
Ozora Reneszánsz a Sió mentén: Ozora
Mit nem adnának a települések, hogy elmondhassák magukról, itáliai lovagok lakták, ferences barátok sétáltak utcáin, híres költők alkottak falai között. A páratlan szépségű lankák között megbúvó tolnai településnek mindez megadatott. És ha ez nem lenne elég, manapság az ország egyik legvirágosabb településeként mintegy parányi ékszerdoboz tündököl tavasztól késő őszig a Sió mellett fekvő Ozora. Bővebben...»
Magyaregregy Falu a Máré-vár lábánál: Egregyi faluséta
Mindenkinek ismerős érzés, hogy egy idegen városban szeretteinkkel a pihenés napjai alatt gyalogszerrel andalgunk egy útikönyvvel a kezünkben. Eldugott kertecskéket, hangulatos sikátorokat találunk, amelyekhez különös, édes-borús történetek kapcsolódnak. A falusi turizmus fejlődésének hála ma már nem kell ehhez Velencébe vagy Sevillába menni, itthon, akár Egregyen is felfedezhetjük az eldugott gyöngyszemeket… Bővebben...»
Szászvár Egy darabka Toscana: Szászvár
Aki egyszer is megfordult Szászváron, érti Hamvas Béla gondolatait. „E táj sok olasz vidéknél déliesebb. Talán mert a tenger messzebb van, a langyos párát és a szikrázó fényt jobban kell szeretnie. Mikor ezt a vidéket az északnyugati szél járja át, és felhő takarja, megszürkül, és meg sem ismerni. Mikor aztán a nap kisüt, a fű zöldebb, a házak falai fehérebbek, az ég kékebb, mint Somló szőlője, az üvegesen áttetsző opálos bogyó. A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is belevilágít, és a gyümölcs íze is világosabb…” Bővebben...»
Magyarszék A természetes falu: Magyarszék
A Mecsek északi előterét alkotó Mecsek-Hegyhát Baranya egyik legerdősebb vidéke. A Völgység és a Zselic közé ékelődő terület központja Magyarszék, ahol már a római korban is virágzó élet folyt. Itt húzódott ugyanis az Eszéket Szőnnyel összekötő hadiút, és ennek bizonyítéka a falu határában talált római sírkő, ami ma a templom falába befalazva látható. Szintén a római kor öröksége a falura ma is jellemző szőlőművelés, nem véletlen, hogy Magyarszék ma a Pécs-Mecseki Borút állomása is… Bővebben...»
Sárköz A Duna vonzásában
Tolna megye legismertebb és legszínesebb néprajzi tája a Sárköz. A régi Sárvíz és a Duna közötti lapályon terül el, mely észak-déli irányban Tolna községtől Bátáig, nyugatról kelet felé haladva pedig a szekszárdi hegyek lábától a Dunáig terjed. A Sárköz települései messze földön ismertek történelmükről, az egyedül-álló sárközi népviseletről, hagyományaikról, természeti szépségeiről. Ma hat községet foglalja magában: Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis. Bővebben...»
Feked A magyarországi német építészet gyöngyszeme: Feked
„Ahány ház, annyi szokás” – tartja a régi mondás, amit a Mecsek dimbes-dombos szaggatott vidékére nézve bízvást kiegészíthetünk azzal, hogy ahány település, annyi külön történet, amelyek bár különbözően hangzanak, mégis ugyanarról, a munkába vetett töretlen hitről és az életben maradásról szólnak. Egy ilyen keserédes történet Fekedé, amely megannyi viszontagság után ma egy újabb virágkor kezdetén áll. Bővebben...»
Alsómocsolád Vannak mesék, amik sosem érnek véget
Alsómocsolád, a 377 lelket számláló Baranya-hegyháti kis falu meséje ilyen. Már a réges-régi időkben megtelepedtek itt az emberek. Talán vonzotta őket az az apró lángocska, mely fel-fel felvillant az ősi mocsárban, hirdetve hogy van fény és meleg, érdemes megtelepedni ezen a helyen. A neolitikumban és később a római korban is település állt itt, ránk maradt ezüstérem-kincsét i. e. 79 óta őrizte földünk. Bővebben...»
Villány Villány - a bor városa
A Villányi Borvidék Magyarország leghíresebb vörösbort termő vidékeinek egyike. A szőlőművelés gyökerei itt feltételezhetően a keltákig hatolnak az emlékezet talajába. Minőség iránti elkötelezettség, hagyománytisztelet, természettel való bölcs együttélés, az ezredforduló borászati technológiájával egyesül és a természeti, éghajlati adottságok nyújtotta lehetőségeken megtermékenyülve adják a palackba zárt erőfeszítés ízét, zamatát. Bővebben...»
Szederkény Magyar vidék, német pontosság, mediterrán életérzés: Szederkény
Évtizedeken keresztül áradoztunk a Lajtától nyugatra fekvő falvak, városok rendezettségéről, tisztaságáról, a muskátlival megrakott balkonok és a gyönyörűen ápolt pázsit szépségéről. Az elmúlt években pedig az Adria szikrázó napsütéséért rajongva vágtunk neki a több száz kilométeres útnak. A Pécstől alig húsz kilométerre fekvő Szederkényben mind a kettőt megtaláljuk. Bővebben...»
Alsómocsolád Minőségi turizmus a Hegyháton
Alsómocsolád község 377 lelket számláló település - dombok és tavak ölelésében - Baranya Megye Északi szegletében, a megyeszékhelytől, Pécstől légvonalban mintegy 25 km-re északra, a Mecsek hegység festői szépségű lankáin, a Baranyai Hegyhát nyitott kapujaként várja-, fogadja és visszavárja vendégeit. Bővebben...»
Kárász Faluséta Kárászon
„Jöjj, kedves olvasóm, fogjunk kezet és kéz a kézben menjünk végig a múlt zegzugos útján a mi kis falunkat érintő ösvényen”. A néhai falusi tanító, Mayer Péter szavaival invitáljuk vendégeinket egy kis kárászi falusétára, mely során néhány szakrális helyet keresünk fel, s mely séta nyomán – a téma komolyságát ellensúlyozandóan – egy vidám, mondhatni huncut arcát is megismerhetjük a Kelet-mecseki településnek. Bővebben...»
Zengővárkony A múlt élő tárháza: Zengővárkony
Kevés olyan Kárpát-medencei település van, amely annyira őrzi hagyományban gyökerező értékeit, mint a dallamos nevű Zengővárkony. Egy nap alatt talán nem is lehet befogadni az ősök által hátrahagyott értékek lépten-nyomon kitapintható jeleit, melyeket máig hittel ápolnak a gondos örökösök. Bővebben...»
Kisújbánya Kisújbánya 250 éves
A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet kellős közepén, a Rockenbauer Pál Kéktúra útvonalán, Óbányától és Püspökszentlászlótól 45 sétapercnyi járásra egy festői völgyben rejtőzködik Kisújbánya. Miután az Óbánya környéki erdők kimerültek, a hutamester, Philipp Gasteiger és veje, Josef Adler új helyet kerestek üveghutájuk számára. Legalkalmasabbnak erre a mai Kisújbánya területe bizonyult… Bővebben...»
Hosszúhetény Hetény vezér birodalma
Aki egyszer eltöltött már egy napot Hosszúhetényben, a szíve mélyén mindig visszavágyik a Zengő lába alatti, számtalan legenda által megverselt vidékre. Hosszúhetény Pécstől 16 km-re, a Kelet-Mecsek déli lejtőjén, a Zengő és a Hármas-hegy lábánál festõi környezetben fekvő település, melyhez szervesen kapcsolódik két gyönyörű, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben fekvő hegyi falucska, Püspökszentlászló és Kisújbánya. Bővebben...»
Nagypall Nagypall az évszázadok sodrában
Kedvező adottságú vidéken, a Zengő alatti Pécsváradtól alig három kilométerre fekszik Nagypall község. Jól tudhatták ezt a régi korok emberei is, hiszen egy római szarkofág mellett egy gazdag avar temető is előkerült a falu határában. Nem csoda, hogy honfoglaló őseinknek is megtetszett ez a vidék, és I. Szent István királyunk idején már kisebb-nagyobb magyar közösségek is éltek a környéken. Bővebben...»
Máza Két világ határán: Máza
A Keleti-Mecsek egyik völgyében, a Mázai-vadvíz és a Völgységi-patak találkozásánál fekszik Máza falu. Az 1235-től datálható történetét, az itt élők életmódját állandó kettősség jellemzi. Ezt jelképezi a címerében található búzakalászt és szőlőindát kiegészítő bányászlámpa, amely a település életében oly fontos szénbányászat virágzó évtizedeire utal. Bővebben...»
Óbánya Óbánya a magyar Svájc
Elfogultság nélkül kijelenthető, kevés olyan gyönyörű környezetben fekvő település van ma Magyarországon, mint Óbánya. A falu a legkönnyebben a közeli Mecseknádasd felől közelíthető meg, így nem véletlen, hogy kettejük története nagyban összekapcsolódott. Bővebben...»
Pécsvárad Egy Árpádházi király rejtekhelye: Pécsvárad
A Dél-Duntántúl legmagasabb csúcsa a 682 méter magas Zengő, régi nevén Vashegy vagy Mons Ferreus. Déli lábánál terül el a ma négyezer lelket számláló, történelmi emlékekben gazdag Pécsvárad. Az őskortól kezdve lakott helyen Géza fejedelem és István már 998-ban elhatározta, hogy bencés monostort alapít, az épület első felszentelésére 1015. augusztus 15-én került sor. Az ebből a korból fennmaradt kápolna és annak freskója ma egyedülálló műemlék. Bővebben...»
Magyarhertelend-Barátúr A bugyogós korsó hazája: Magyarhertelend-Barátúr
A Mecsek északi nyúlványai és a Zselic-hegység találkozásánál, a mai Baranya-csatorna mellett fekvő, mára közigazgatásilag egybeolvadó Magyarhertelend és Barátúr határában már a római korban hadiút húzódott, amely az észak-balkáni területeket kötötte össze Arrabonával, a mai Győrrel. Barátúr neve valószínűleg a pécsi káptalanra, mint egyházi földesúrra utal, Hertelend etimológiájában pedig a határban, a horhosnak is nevezett meredek partú mély árokban „hertelen” lezúduló patakvíz lapul. Bővebben...»
Egyházaskozár A Hegyhát szívében: Egyházaskozár
Az Árpád-korban már lakott, ma 800 lelkes baranyai települést valószínűleg a honfoglalókkal együtt érkezett kazár elemek alapíthatták, és a neve alapján már korán templommal rendelkező, úgynevezett egyházas hellyé vált. Kozár falu első írásos említése egy 1058-ban keletkezett oklevélben maradt fenn. A középkorban a dombóvári uradalom részeként élte mindennapjait, és Tinódi Sebestyénnek köszönhetően fennmaradt egy, a falu határában vívott ütközet emléke is… Bővebben...»
Váralja Festői környezetben: Váralja
Autóval sokszor elszáguldottam már mellette, gyalogos turista lévén pedig többször is kirándultam a hosszan elnyúló zsáktelepülésen, Váralján. Ahhoz, hogy megismerhessük e bájos falucska mindennapjait, le kell térnünk a főútról, és túráinkat is jól meg kell szervezni, hogy jusson időnk a számos látnivalóra. Bővebben...»
Kárász A Kelet-Mecsek kapuja: Kárász
Aki szereti a romantikát, a csendet, az erdei patakok csobogását, annak ajánljuk, hogy induljon el Kárász felé. Már maga az út is lenyűgöző látványosságokat kínál a Kelet-Mecsek erdein keresztül. A valószerűtlen hatalmas lapulevelek, a párától sejtelmes, sűrű vegetáció jelzi: itt már a történelmi mesék, a délvidék egzotikuma, mediterrán illatok világa a háttér. Bővebben...»
Alsómocsolád A Hegyhát gyöngyszeme: Alsómocsolád
Mélységes mély a múltnak kútja, és ez a kicsiny, alig 300 lelket számláló Alsómocsolád esetében is igaz. Történelmének kezdete homályba vész, írott forrás évszázadokon keresztül alig szól a községről. A Bikal, Mágocs és Köblény által határolt zsákfalu első említése a 13. század végéről ismert, de a szláv eredetű, „pocsolya” jelentésű névnél többet alig tudunk meg a templommal, nemesi kúriával nem bíró Mocsoládról. Bővebben...»
Magyaregregy Magyaregregy a hagyományőrző falu
A Kelet-Mecsekben futó Völgység-patak festői völgyében fekvő Egregy a középkortól lakott település. A Magyaregregy településnév a 19. században született meg, hogy megkülönböztessék az új telepesek által a szomszédos völgyben alapított szomszédos Németegregytől. Bővebben...»