Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Életmód
Palacsinta Palacsintával a világ körül
Örök kedvenc. Mi éppúgy imádjuk, mint a franciák, az oroszok, az angolszászok, az indiaiak, az afrikaiak vagy az ausztrálok, de a malájok asztalán is ott találjuk, igaz, a nemzeti konyhák mindenütt a maguk képére formálták. S persze, hogy már a régi rómaiak is ismerték! A palacsinta meghódította az egész világot, hisz könnyen és rendkívül változatosan elkészíthető fogás. Desszert és köret egyaránt lehet, édesen és sósan, melegen és hidegen ugyancsak fenséges ízélményt ígér. Bővebben...»
Fagyi Jégbe zárt nyári nyalánkságok
Hógolyóra halmozott friss gyümölcs, mézzel nyakon öntve – ezzel, a fagyi ősének tekinthető hideg finomsággal hűsítette magát Néró császár a rekkenő római hőségben, az ókori 50-es évek közepén. Már ha hihetünk a legendának. De miért is ne? Jeges desszertünk azóta hosszú utat járt be, s elképesztő formát ölt időnként. Viszont reformkori nyelvújítóinknak hála, immár nem hideg nyalat a neve, s ez az egyik legjobb dolog, ami történhetett vele. Bővebben...»
Eper Vénusz csábító finomsága
Mennyei az íze, rendkívül egészséges, szépít és fiatalít, étkezésünkben sokoldalúan felhasználható, ráadásul varázserő lakozik benne: akivel elfelezünk egy szemet, az menthetetlenül a szívünk rabja lesz. Most van szezonja a nálunk is népszerű, illatos epernek, lássuk hát, miért érdemes fogyasztanunk az elkövetkezendő hetekben! Bővebben...»
Hidegen sajtolt olajok Egészségünk őrei:
a hidegen sajtolt olajok

Ízletes, különleges és legfőképpen egészséges! Kell-e ennél több, s lehet-e ezeknél fontosabb tulajdonsága bármely konyhai alapanyagnak? Főként, ha húsok, saláták, sőt, desszertek készítésekor is számíthatunk rájuk? Márpedig a hidegen sajtolt, pikáns olajok ilyenek: gasztronómiai értékük mellett kiemelkedő szerephez juthatnak egészségünk megőrzésében is. Lássuk, miért érdemes kipróbálnunk a dió-, a tökmag- és a szőlőmag-olajat. Bővebben...»
Transzzsírsav Feketelistán a transzzsírsav
Akinek nem törik bele a nyelve a transzzsírsav szó kimondásába, s kedve szottyan elmajszolni egy finom szendvicset, az épp e furcsa elnevezésű összetevőnek köszönhetően tudja a hűtőből kivett margarint azonnal a kenyerére kenni. Persze, csak módjával, különben fölösleges egészségügyi kockázatnak teszi ki magát. Bővebben...»
Ünnepi asztal Az ünnepi asztal rejtelmei
Hal, káposzta, bejgli – ezen finomságok biztosan nem hiányozhatnak a szépen megterített karácsonyi asztalról. Igaz, ahány ház, annyiféle ünnepi menü. Ez így van jól, hisz ízlések és pofonok, mint tudjuk, igencsak különbözőek. De egy biztos: az anyukák, nagymamák főztje a legfinomabb ilyenkor is, nemcsak hétvégén, délidőben! S az ínycsiklandó falatokhoz most előkerül az ünnepi teríték, a jeles alkalmakkor használt étkészlet, a hétköznapinál elegánsabb pohár, s egy-egy apró, rafinált asztali dísz… Bővebben...»
Márton-nap Ki Márton-napján libát nem eszik…
…egész évben éhezik – tartja a mondás. Hogy e jóslat bekövetkeztében ne legyünk ludasak, iparkodjunk november 11-én efféle finomságokat tenni az asztalra. S ha már lúd, legyen kövér! Már csak azért is, hogy többfogásos menüvel kápráztathassuk el szeretteinket. Bővebben...»
Aszalás Tartósítás pofonegyszerűen
Mi a közös a szilvában, a petrezselyemben, a gombában, a paradicsomban és a sárgarépában? Remélhetőleg nem a génmanipuláció, sokkal inkább az, hogy a felsorolt finomságok mindegyike alkalmas az aszalásra. Ez pedig azért jó hír, mert a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek tartósításának ez az egyik legegészségesebb módja. S ha az előkészítést követően a napsugarakra bízzuk a munka javát, még különösebb beruházást sem igényel. Bővebben...»
Vízgyógyászat: éljünk vele! Vízgyógyászat: éljünk vele!
Karlsbadi költeményei is arról tanúskodnak, hogy epepanaszait Arany János is eredményesen kezelte a cseh fürdőváros híres keserűvizével. A ma Karlovy Varyként ismert gyógyközpont kétségtelenül sokak kínját enyhítette, ám ha itthon nézünk körül, ugyancsak találunk olyan fürdőhelyet, ahol megrendült egészségünkön javíthatunk. Bővebben...»
Kovászos uborka Sós, ropogós nyári savanyúság:
a kovászos uborka

Nem beszél zöldségeket, aki szerint az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tudta ezt már Tiberius császár is, aki gyógyszerként tekintett rá, így egész évben fogyasztotta – megtehette, hisz a fáma szerint kertészei épp ezért hozták létre az első melegházakat. Csodálatos növényünk szépíti a bőrt, elősegíti szervezetünk belső tisztítását, jótékonyan hat a vérnyomásra, és csekély tápértékének hála, a fogyókúrázók is sokat köszönhetnek neki. Bővebben...»
Méz Aranyló életelixír: a méz
Gyógyít, szépít, édesít, s nassolnivalónak éppoly kiváló, mint kozmetikumnak: szervezetünk kívül-belül megújul tőle. Már az ókorban ismerték áldásos hatását, Hippokratész is sokféle betegségre javallotta. Alkalmazták balzsamozáshoz, hisz kiválóan konzervál, de energiát is merítettek belőle: a római katonák csata előtt mézes szezámmagot ettek, hogy vitézebbül harcoljanak, s a Mont Everestre elsőként feljutott hegymászónak is ott lapult a hátizsákjában… Bővebben...»
Víz Éltető szépítőnk: a víz
Inkább legyen az orrom borvirágos, mint a fogam vízköves – olvasom az italos zacskó viccesnek szánt bölcsességét. Látványnak, persze, egyik sem lenne szép, de nem is szabad szó szerint vennünk e hangzatos mondatot. A folyadékfogyasztás kérdését viszont annál inkább! Igaz, a bor is folyadék, s a minőségi nedű mértékletes kortyolgatása vitathatatlanul egészséges. Ám mostani témánk a víz, eme fontos őselem, mely egész életünket végigkíséri, hisz nélküle a szervezetünk sem működne. Bővebben...»
Lelki megújulás, testi méregtelenítés tavasszal Lelki megújulás, testi méregtelenítés tavasszal
Tea, citrom, nyers zöldség, heti egy gyümölcsnap, léböjtkúra, szaunázás vagy épp speciális jógagyakorlatok – néhány ötlet arra, miként szabadíthatjuk meg szervezetünket a benne lerakódott méreganyagoktól. Mert a tavaszi tisztítókúrákról mindenkinek van elképzelése… Rangsorolni nincs jogunk, kötelességünk viszont arra figyelmeztetni, hogy amilyen fontos szervezetünk „nagytakarítása”, olyan veszélyes is lehet, ha felelőtlenül végezzük… Bővebben...»
Színházigazgatók Színházigazgatók tőrrel, puskával, labdával
Egy színésznek munkaeszköze a teste. Kell a jó kondi, de mi történik, ha a világot jelentő deszkák helyett az igazgatói íróasztalnál ülve tölt egyre több időt? Kifaggattunk három direktort; Vidákovics Szláven, Rátóti Zoltán, és Rázga Miklós arról mesélnek, miként van jelen a sport az életükben? Bővebben...»
Szőlő Szemenszedett testőrünk: a szőlő
Nem véletlenül nevezik a gyümölcsök királyának: egészségünk és szépségünk megőrzésében is számíthatunk a szőlőre. Kleopátra ma választhatna: kecsketejben mártózik-e meg vagy borfürdőt vesz inkább, hogy megőrizze bőrének makulátlan szépségét. Közben persze ajánlatos lenne szemezgetnie is az érett fürtök édes gyöngyeiből, hogy kívül-belül megújítsa szervezetét. A szőlő ugyanis igazi csodaszer! Gyümölcsként ehetjük, nemes borként ihatjuk, bőrtáplálóként magunkra kenhetjük. Bővebben...»
Szemvédelem Petőfi: a konoksága miatt vakult meg?
Az arabok kendőt, az amerikaiak széles karimájú kalapot viselnek, az eszkimók fókacsontból faragnak maguknak szemvédő alkalmatosságot a nap káros sugarai ellen. Mi napszemüveget vagy sildes sapkát húzunk. Hisz nemcsak sivatagban, tengerparton és hólepte vidéken ajánlatos odafigyelnünk szemünk védelmére, hanem akkor is, amikor egy tölcsér fagylalttal a kezünkben csatangolunk a verőfényben. Bővebben...»
Dinnye Kerek, formás és illatos: harapj bele!
Mi úgy szeretjük, ha szép kerek és jó nagy. Van, aki ellenállhatatlan vágyat érezve rejtett titkai iránt, nem átallja megpaskolni is ezt a nyáron oly kívánatos csodát. A dinnyét! A görögöt, ami akkor a legfinomabb, ha vajszlói és mézédes. Amilyenbe mostanság lépten-nyomon belebotlunk, hisz kitört a dinnyeszezon, ráadásul a bő termésnek köszönhetően kedvező áron juthatunk lédús zöldségünkhöz… Bővebben...»
Grillezés Fűszerezzünk, grillezzünk, mártogassunk!
Élvezetes, egészséges és finom, s társaságban esik igazán jól - ezt állítják a gyakorló grillezők. Egy kellemes nyáresti kerti partin, ahol finom fűszerek illatával vegyül a szaftos húsok és pikáns zöldségek aromája, pár kortyintás bor csak oldottabbá teszi a hangulatot. Ehhez adunk néhány tippet. Bővebben...»
Nyári bőrvédelem Vigyázat, a bőrünk nem felejt!
A férfiak a megmondhatói, miért van, hogy egyik szezonban a napbarnított hölgyekre vetnek inkább szemet, a másikban az alabástrom bőrűekben lelik nagyobb örömüket. Márpedig ez - akár az aktuális ruhadivat -, a nők számára sem közömbös. Mit tegyünk hát? Legyen a jelszavunk: óvatosság! Mert mindent, ami jó, a mértéktelenség veszélyforrássá változtathat. Így van ez a nyári élvezetek közül a napozással is. Bővebben...»
Nordic walking A „botos gyaloglás”
A rendszeres testmozgás, a sport az egyik leghatásosabb öregedésgátló szer a világon, amit a testre és lélekre gyakorolt igen pozitív hatása biztosít. Stresszes, mozgásszegény világunkban nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a mindennapi testedzésre. A gyaloglás, kerékpározás, úszás és más, „divatos” sport mellett az utóbbi néhány évtizedben egyre nagyobb teret hódít magának a nordic walking (északi gyaloglás), melynek segítségével hatékonyan és mégis kíméletesen növelhetjük állóképességünket. Bővebben...»
Szaunázás Szaunatörténelem
A szaunázásról a ma emberének azonnal a finnek jutnak eszébe, pedig a szaunázás különböző, ősi technikáit már évezredekkel ezelőtt ismerték és használták Közép-Amerika indiánjai, a maják, majd később az aztékok egyaránt. Bővebben...»
Szaunázás Itt a tél: szaunázzunk!
Immunrendszerünknek kifejezetten jót tesz a forró szauna és hideg zuhany kombinálása. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szaunázás, gombamód szaporodtak el a wellness fürdők, ahol a legkülönbözőbb szaunákban kényeztethetjük testünket. De mielőtt beülnénk a forróságba, majd „fejest ugranánk” a hideg vízbe, nézzük, milyen írott és íratlan szabályai vannak a szaunázásnak. Bővebben...»
Óbány Illatosház Óbánya illatbirodalma
Három évszázaddal ezelőtt az üveggyártásáról, később fazekasságáról volt messze földön híres a ma alig százötven lakosú baranyai falucska, Óbánya. Szorgos lakói között akad egy hölgy, aki azon fáradozik, hogy a testi-lelki megújulás lehetőségét is minél többen megtalálják itt. Illatosháza tárt kapukkal várja a vendégeket. Bővebben...»