Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Természeti értékeink
A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje
A park kezdetben a jezsuita Pius gimnázium kertje volt. Botanikus kertté 1952-ben, az akkori Pedagógiai Főiskola Biológia Tanszékének megalapítását követően alakították. Az 5,2 hektáros területet 1989-ben nyilvánították megyei természetvédelmi területté. Parkjában több mint 1000-féle cserje és fa közel 2500 egyede, valamint 3000 évelő növény található. Bővebben...»
Béda-Karapancsa Játszva tanulás a vizek birodalmában
Mivel táplálkoznak a gólyák? Hány kilométert repülnek vándorlásuk során? Mi történik a Duna áradásakor a folyó mentén? „Kik laknak” a folyó vizében? Hogyan éltek az emberek az ártéren évszázadokkal ezelőtt? Mindezekre a kérdésekre tartalmas természetismereti oktatási programok keretében kapnak választ a gyerekek és felnőttek a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységében, a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban és a vadregényes tájakon tett kirándulásokon. Bővebben...»
Ágneslaki és desedai arborétumok Fókuszban: a somogyi arborétumok
A SEFAG Zrt. Somogy megyében számos közjóléti létesítményt, így például parkerdőt és arborétumot is gondoz. Ez utóbbiak feladata, hogy ritka, hazai és más országokban őshonos fa- és cserjefajokat, esetleg virágokat mutasson be a nagyközönségnek. Összeállításunkban a Csurgóhoz közeli Ágneslaki, valamint a Kaposvár mellett található Desedai arborétumot mutatjuk be. Bővebben...»
Ördög szántotta hegy Az ördög szántotta hegy
Magyarország legdélibb hegyvidéke a Villányi-hegység, melynek legmagasabb csúcsa a 442 méterre magasodó Szársomlyó. Impozáns tömbje már messziről az idelátogató szemébe ötlik. Sziklás felszíne miatt "ördög szántotta hegy"-ként is ismert, de a hegy lábánál fekvő faluról Harsányi-hegynek is nevezik. A növény és állatvilág alakulásában nagy szerepet játszik a mediterrán hatás. Déli lejtőjén nyílik a hegy és a villányi borok jelképnövénye, a fokozottan védett magyar kikerics. Bővebben...»
Gemenc Kenuval, gyalog és kisvonattal Gemencen
Gemencet európai viszonylatban is kiemelkedő természeti értékként tartják számon, hiszen közel húszezer hektáros területével kontinensünk legnagyobb élő ártéri rendszere. Évszázadokon keresztül a vadászokat kényeztette kapitális trófeákkal, mára pedig – a vadászok mellett – a turisták egyik közkedvelt célpontja lett. Bővebben...»
Tőzike Tanösvény Tőzike Tanösvény
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából idén tavasztól szépen kialakított tanösvényen ismerhetjük meg a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet természeti értékeit. A Mecsek egy eldugott szegletében az elmúlt években bukkantak rá a tavaszi tőzike néhány példányára, a kakasmandikó tavaszköszöntő virágaira pedig a Zselicben is csak szerencsével, vagy jó helyismerettel lelhetünk rá. A Tőzike Tanösvény mentén kora tavasszal mindkettőre rálelhetünk. Bővebben...»
Óbányai-völgy Az Óbányai-völgy csodái
A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik fokozottan védett, kiemelkedő értéket képviselő szurdokvölgye az Óbánya és Kisújbánya között húzódó Óbányai-völgy, melyet minden évben turisták tízezrei keresnek fel. Egy néhány órás könnyű, de izgalmas, természeti értékekben gazdag kalandozásra csábítjuk most az olvasót. Bővebben...»
Dél-Zselic A Dél-Zselic természeti értékei
A Dél-Zselic Baranya megye északnyugati csücskében elhelyezkedő kistáj. Elhelyezkedéséből adódóan rendkívül változatos, többféle élőhellyel tarkított. Szépsége miatt a kirándulók kedvelt célpontja lehet, ahol jelzett országos túraútvonalakon kisebb-nagyobb sétákat tehetnek, és gyönyörködhetnek a táj arculatában. Bővebben...»
Melegmány-völgy Szurdokvölgyek földjén
A Melegmány-völgyet jóval kevesebben ismerik, mint a bükki Szalajka-völgyet, pedig természeti és tájképi értékei nem maradnak el híresebb rokona mögött. Mésztufagátakon aláhulló vízersések, zúgó patakok, patak, mély szurdokok, töbrök, víznyelők és barlangok világa ez, amelynek növény- és állatvilága is rendkívül gazdag. Bővebben...»
Jakab-hegy A pálosok öröksége – Csodák a Jakab-hegyen 2.
A Mecsek vonulatai mielőtt belesimulnának a Dráva-sík felé tartó dombok lankái közé, délnyugati irányban még egyszer föltornyosulnak. Ez a kiemelkedés a Jakab-hegy, mely oly sok látnivalót, érdekességet, természeti értéket és számtalan titkot rejt az ide kirándulók számára. Bővebben...»
Jakab-hegy A pálosok öröksége – Csodák a Jakab-hegyen 1.
A Mecsek vonulatai mielőtt belesimulnának a Dráva-sík felé tartó dombok lankái közé, délnyugati irányban még egyszer föltornyosulnak. Ez a kiemelkedés a Jakab-hegy, mely oly sok látnivalót, érdekességet, természeti értéket és számtalan titkot rejt az ide kirándulók számára. Bővebben...»
Nagy-mező, Arany-hegy Virágpompa tavasztó őszig
A Mecsek legkisebb országos jelentőségű védett természeti területe, az 1996-ban létrejött Nagy-mező, Arany-hegy Természetvédelmi Terület. A Hosszúhetény és Pécsvárad között húzódó, korábbi helyi jelentőségű védett részeket is magába foglaló 101 hektáros terület rendkívüli botanikai értékei miatt élvez védettséget. Bővebben...»
Dráva-sík A kockás liliom hazájában
Gondolná-e a kedves olvasó, hogy megyénkben az Alföldhöz hasonló tájra is bukkanhat? Ezen a kérdésen sokan elgondolkodnak, hiszen a Mecseket és környékét járva kevés sík vidéket találhatunk. Pedig a hegységet magunk mögött hagyva, a Villányi-hegységtől délre húzódó terület igazi síkvidék. Ide, a Dráva-síkra kalauzoljuk el az olvasókat, hogy megismerjük a Dráva árterének természeti értékeit. Áprilisban, ha kedvező az időjárás, előbújik a tavasz színpompás védett virága, a kockás liliom is. Bővebben...»