Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Barlangok világa
Spirál-víznyelő A Spirál szívében
Amikor megkerestem Glöckler Gábort, a Mecseki Karsztkutató Csoport vezetőjét azon szándékommal, hogy szeretnék a Spirál-víznyelőbe lejutni, még nem gondoltam, hogy életem legnagyobb barlangi kalandját fogom majd átélni. Közel öt óra a legmélyebb pontján 80 méter mély Spirál útvesztőben. Bővebben...»
Trió-barlang A Trió-barlang mélyén
Rég dédelgetett álmom volt, hogy a Mecsek egyik legmélyebb barlangjába egyszer lejuthassak. Természetesen nemcsak a mélység, hanem az a tény is csábított, hogy a Trió-barlangban található a hegység - jelenleg ismert - legnagyobb cseppköve, a Búbos kemence. Bővebben...»
Barlang A rejtélyes mélység
Ki ne álmodozott volna gyermekkorában arról, hogy fantasztikus kincsek nyomára bukkan, felfedezvén egy varázslatos barlangot a föld mélyén, vagy halált megvető bátorsággal megmenti egy bajbajutott életét? A hétköznapok szürkébbek ennél, de van, akinek felnőtt fejjel mégis megadatik valami hasonló élmény. Kéki Antal barlangkutató közéjük tartozik. Bővebben...»
A mánfai Kőlyuk A mánfai Kőlyuk
Mánfa községtől 3 km-re találjuk a nevéről jól ismert, de kevesek által bejárt patakos barlangot, a mánfai Kőlyukat. 6,5 méter magas, monumentális bejárata a Mecsek legszebb, legtermészetesebb barlangbejáratának mondhatjuk, melynek felső része egy kőfülkéhez hasonlítható. Bővebben...»
Abaligeti cseppkőbarlang Abaligeti kalandok
Abaliget hírnevét a Bodó-hegy lábánál található cseppkőbarlangjának köszönheti. A negyvenöt perces barlangi túra páratlan élményt jelent a turisták számára. A barlangból kifolyó patak által táplált mesterséges tavak körül kellemes sétát tehetünk. A barlangi kaland után a Denevérmúzeumban ismerkedhetünk meg a repülő emlősök misztikus világával. A túrázni vágyók pedig a Denevér tanösvényen tehetnek kisebb-nagyobb kirándulást. Bővebben...»
Vízfő-barlang Felfedezésre várva
Az Orfűn található Vízfő-forrást a Mecsek legbővizűbb karsztforrásaként tartják számon. Vízhozama átlagosan 2-3000 liter/perc között mozog, és nagy szerepet játszik az orfűi tavak vízellátásában. Szakemberek szerint a Vízfő-barlang üregrendszere meghaladja az Abaligeti-cseppkőbarlang járatainak nagyságát. Bővebben...»
Barlang A „pokol kapujában”
Létezik egy barlang a Tettye déli oldalában, melyet sajnos még a pécsiek sem igen ismernek. Pedig itt nem kell barlangász felszerelés, kobak és egyéb ruházat, elég Pécs belvárosából felsétálni a hegyoldalba, és kényelmes utcai viseletben máris egy kisebb csoda részesei lehetünk. Bővebben...»
Balázs-hegy A Balázs-hegy gyomrában
A Mészégető-források patakos barlangja az Orfűi-tó szomszédságában található. A mintegy kétszáz méter hosszúságú sziklaüregben másfél-két órát kalandozunk, felfedezve a sötétség és a csend birodalmát. Egyediségét az oldásos formák, vízesések adják. Az üregrendszerből nagy esőzések után óriási erővel tör felszínre a víz. Bővebben...»