Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Történelmi legendák
A pécsváradi apátság A pécsváradi apátság alapítása
Hiába hallott minden magyar Szent (I.) István királyunk egyházszervező tevékenységéről, mégis rengeteg homály övezi első keresztény uralkodónk ez irányú konkrét tetteit. Nem véletlenül, ugyanis mindössze tíz darab, Istvánnak tulajdonított oklevelet ismerünk, és ezek többsége is csupán későbbi átiratokban maradt fenn. A bizonytalan eredet miatt az elmúlt évszázadokban komoly vita alakult ki a történészek között, hogy egyáltalán melyik oklevél tekinthető hitelesnek, és melyeket alkották utólag. Bővebben...»
Nándorfehérvár 1456 Mítosz és valóság:
Nándorfehérvár 1456

Minden év július 22-én különös érzés keríti hatalmába a magyar honpolgárt a déli harangszó hallatán. 1456-ban ezen a napon zajlott le Nándorfehérvár falai alatt a döntő ütközet, amelynek következtében II. Mehmed szultán hadai feladták eredeti tervüket és visszavonultak. A magyar köztudatban Hunyadi János győzelme máig „világraszóló” diadal, amely a magyar vitézségnek állít örök időkre emléket. Bővebben...»
Dózsa György Parasztvezér vagy gyilkos?
Mérlegen Dózsa György

Ki ne fújná álmából felkeltve, hogy ha 1514, akkor Dózsa-féle parasztháború? Az idősebbek számára a régi húszforintos bankjegyen lévő arckép is beugrik, és még a mai horrorfilmek minden borzalma sem tudja feledtetni velünk a főhős tüzes vastrónon való brutális kivégzését. Ifjúsági regények tömege, illetve Kósa Ferenc felkavaró, Ítélet című filmje szinte beleégette a magyar társadalom tudatába a véres eseményeket. Bővebben...»
Puchner Antal Szaniszló A bikali labanc: Puchner Antal Szaniszló (1779–1852) császári tábornok
Az érmének mindig két oldala van – tartja a mondás. Igaz ez a Puchner család egyik kiemelkedő tagjára, Puchner Antalra is, aki egyrészt a bikali birtokai modernizációjában érdekelt felvilágosult arisztokrata, másrészt az 1848-49-es szabadságharc idején, magyar identitása ellenére, Bem József csapatainak ádáz ellenfele volt. Nehéz mérleget vonni az ellentmondásos életpályából. Bővebben...»
Orsich Lukács Pécs ismeretlen várkapitánya:
Orsich Lukács

Ha gondolatban bebarangoljuk Magyarország egykori várait, majd’ mindenhol felidézhetjük magunkban a vitéz hősök és várkapitányok neveit. Kőszegen Jurisics, Drégelyben Szondi György, Gyulán Kerecsényi László és Szigetváron Zrínyi Miklós, csak hogy az ismertebbeket említsük. Pécs esetében azonban hiába kutakodunk az emlékeink között, nem jut eszünkbe egy hős neve sem. Bővebben...»
A Wehrmacht Nagynyárádon A Wehrmacht Nagynyárádon
Közel kétezer jármű, többek között Messerschmittek, párducok, a legendás királytigris és a tragikus sorsú Tirpitz csatahajó gyűlt össze a baranyai Nagynyárádon. Nem kell megrémülni, nem egy újabb világégés hírei kelnek életre. A haditechnikában járatosak rögtön tudják, hogy a II. világháború ismert német repülőgépeiről, páncélosairól és hajóiról van szó. Vitéz Oroszi Marton György modelljei között mindezek a lehető legkorhűbb módon megtekinthetők. Bővebben...»
Török titkok Szigetváron Török titkok Szigetváron
Talán 1566 óta nem volt ekkora érdeklődés Szigetvár iránt, mint az elmúlt hetekben, hónapokban. A közelgő évforduló – 2016-ban lesz 450 éve a vár elestének, Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán halálának –, valamint a televízióban követhető Szulejmán sorozat egyaránt táplálják a kíváncsiságot, hogy mi is történhetett az ostrom utolsó napjaiban a szultáni táborban. Bővebben...»
A honfoglalás emlékei Baranyában A honfoglalás emlékei Baranyában
Látszólag könnyű feladat a magyar honfoglalás eseményeit összefoglalni. Mindenkinek ismerős Álmos és Árpád, a fehér ló mondája, a kalandozások dicsőséges története, Lehel kürtje és Botond buzogánya, amelyet belevágott a bizánci várkapu nehéz vasalatába. Azonban vigyázzunk, a magyar őstörténet és honfoglalás kutatása teljes fordulat előtt áll, és nem kizárt, hogy néhány év múlva gyermekeink már mást fognak tanulni, mint mi. Bővebben...»
Szerb megszállás Baranyában Szerb megszállás Baranyában
A 20. századi magyar történelemben sajnos bőven találunk kudarcokat, vereségeket. Ezek közül az egyik legnagyobb trauma a trianoni békediktátum volt, amikor Magyarország területének nagy részét idegen államokhoz csatolták. Kevesen tudják, hogy a Dél-Dunántúl jelentős területei ekkor szerb megszállás alá kerültek, és mindenképp komoly sikernek tarthatjuk, hogy Pécs magyar város maradt, és ma nem a Mecsekben húzódik az országhatár. Bővebben...»
Szent Korona A titokzatos Szent Korona
1083. augusztus 20-án avatták szentté István királyunkat, és ez a nap azóta is a magyarság ünnepének számít. István alakjához számtalan monda, emlék és hagyomány tartozik, közülük természetesen a legfontosabb a mára Európa egyik legrégebbi fejékének számító korona. Jeles ereklyénk eredetéről rengeteg elmélet, történetéről pedig ugyancsak számos leírás látott napvilágot. Ezek alapján elmondható, hogy a fejék múltjában még rengeteg homályos részlet van… Bővebben...»
Avarok Rokonok a sötét középkorból
Minden nép számára fontos az eredetének kérdése, mi sem vagyunk ezzel másképp. Őseink történelméről számos elmélet látott napvilágot. Ezek közül az egyik az avarokkal való rokonság kérdését vetette fel, ám a László Gyula által képviselt teóriát sokáig elutasította a szakma, az elmúlt húsz évben pedig a gombamód szaporodó önjelölt kutatók is teljesen más irányban kutattak. Az elmúlt évek régészeti eredményei arra kényszerítenek bennünket, hogy újra áttekintsük az avarok történetét. Bővebben...»
Janus Pannonius Múzeum A rejtőzködő múlt: Kincsek a föld mélyén
Sokaknak megadatik, hogy a világ nagyvárosainak bámulatos gyűjteményeit megtekintse, és tegye mindenki a szívére a kezét, bizony gyakran úgy véljük, hogy a mi kincseink nem érhetnek fel azok értékeivel. Pedig ez távolról sem igaz, és ennek igazolására elég felkeresnünk Pécsett a Janus Pannonius Múzeum régészeti kiállítását. A gyűjtemény számos olyan – nálunk érdemtelenül kevéssé ismert – kinccsel büszkélkedhet, amelyet bárhol a világon szívesen látnának... Bővebben...»
A somogyi betyárok A somogyi betyárok
A magyar folklór különös alakja a szegény sorból származó, pásztorokból, kanászokból verbuválódó betyár, akinek az alakja köré számtalan történet szövődött, tetteit megénekelték, búvóhelyét, sírját ma is büszkén mutogatják a helyiek. Somogy vizes, lápos vidékein, a Zselic erdőségeiben többször feltűnt Sobri Jóska is, de a leghíresebbnek azért mégis Juhász András, a Patkó rokonok, Séta Pista és Mészáros, más néven Nagy Pali számítottak. Bővebben...»
A nagyharsányi csata A hit diadala: a nagyharsányi csata
1683 nyarán senki nem gondolta volna, hogy az akkor már másfél évszázados oszmán uralom valaha is végetér a Magyar Királyság területén. Bécs előterében azonban minden megváltozott. A Szent Liga seregei szétverték Kara Musztafa hadait, és a keresztes hadjárat eredményeképp 1686 őszére felszabadult a Dunántúl nagy része. A császári hadvezetés azonban tisztában volt vele, hogy még nem roppant meg a szultáni birodalom, és a következő évben kemény harcok várnak rájuk. Bővebben...»
Az oroszlói rajtaütés Az oroszlói rajtaütés
Minden március 15-én kitűzzük a kokárdát, nemzeti színű lobogók lengenek mindenütt. Ismerjük a pozsonyi és a pesti eseményeket, tudunk a Pilvaxról, hallottunk Petőfi, Jókai és a többiek tetteiről. De vajon mi történt Budán és Pesten kívül, hogyan élte meg a forradalmat Baranya népe? Ennek járunk most utána. Elsőként Mohácsra érkezett meg a forradalom híre március 17-én. A kincstári sóházról leszedték a birodalmi címert, és nemzeti színeket festettek a homlokzatára… Bővebben...»
A mohácsi csata Nemzeti nagylétünk temetője, Mohács
Minden magyar ember álmából felébresztve is tudja a mohácsi csata pontos dátumát. Nem véletlen, hiszen a magyar történelem legnagyobb hatású vereségét szenvedte el a Magyar Királyság. De vajon törvényszerű volt-e a bukás, vagy valóban az „országrontó” politikai elitnek, esetleg árulásnak illetve dilettáns katonai vezetésnek volt köszönhető a középkori Magyarország veszte? Bővebben...»
Tenkes Kapitánya A Tenkes Kapitányának nyomában
Az Örsi Ferenc általa megálmodott Eke Máté története évtizedeken keresztül volt a magyar ifjúság közkedvelt olvasmánya, és a Zenthe Ferenc főszereplésével készült sorozat ma is a televízió elé szegez kicsiket és nagyokat egyaránt. Rákóczi legendás brigadérosának, Béri Balogh Ádámnak a parancsára a paraszti sorból származó Eke Máté összegyűjtötte a környék szegényeit és a Villányi-hegységben fekvő Tenkes-hegy pincéiből kitörve bosszantotta a siklósi labancokat. Bővebben...»