Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Kézművesek
Heil József Johe, a színek varázslója
Az Almáskeresztúrt körülölelő vadregényes erdőkben, völgyekben és a domboldalakban elterülő réteken számtalan tavaszi virág bontja ez idő tájt a szirmait. Talán a természet közelsége, annak leírhatatlan szépsége, a háborítatlan csend csábította a száz lelket alig számláló baranyai kis faluba Heil József festőművészt, hogy a 90-es évek elején letelepedjen itt, a Zselic lankái között. Bővebben...»
Baráth Gábor Busók és álarcok
Baráth Gábor az egyik legfiatalabb tagja a mohácsi busóálarc-készítők nemzedéknek, ifjú kora ellenére mégis nagy odaadással és hozzáértéssel mesél a maszkkészítés és a busójárás történetéről, legendáiról. Mohácsi lakásuk tetőterében beszélgetünk, melynek egyik szobájában nagyon szép, akár egy kiállításra is alkalmas anyagot gyűjtött össze. Szabadidőmben, hobbiként foglalkozom az álarcok készítésével és a történetgyűjtéssel – mondja Gábor, miközben magára ölti a sokácok népviseletét. Bővebben...»
Nagypall Régi mesterségek Nagypallon
2011-ben ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját a nagypalli Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület. Története 2000-ben kezdődött, amikoris Pécsváradon munkanélkülieknek hirdettek csuhéfoglalkozást, de helyet nemigen tudtak biztosítani a szépszámú jelentkezőnek. Ekkor ajánlották fel a nagypalliak, hogy ők megszervezik és helyet is biztosítanak a lelkes lányokból és asszonyokból álló csoportnak. Bővebben...»
Óbánya Hagyomány és megújulás
Mára két fazekas dinasztia maradt talpon Óbányán. Az évszázados múltra visszatekintő Keszlereknél és a Teimel-család házában jártunk, hogy megleshessük őket munka közben. Az ő munkájukat megismerve remélkük, hogy még hosszú évtizedekig betérhetünk egy-egy levesestálért, vagy lekvártároló edényért műhelyeikbe. Bővebben...»
Kiss Józsefné kosárfonó Kiss Józsefné kosárfonó
Férfias szakmát választott Kiss Józsefné Éva, hiszen kosarakat, bútorokat fonni igen nehéz fizikai munkának számít. Hazánkban csak a kosárfonás „őshazájában”, Békésben találkozhatunk hölgyekkel, akik kosarat fonnának. A munkanélküliség kényszere mégis erre a pályára térítette, amit azóta se bánt meg, hiszen hobbit, szakmát és megélhetést talált e szép ősi mesterségben. Bővebben...»
Szabó István fajátékkészítő Szabó István fajátékkészítő
Húsz éve fiának, Dánielnek készített először fajátékot, mivel abban az időben nem lehetett igazán jó minőségű fajátékokat vásárolni a boltokban. Innen is kapta a DANO fantázianevet az egyedi készítésű játékcsalád. 1994-től az addig csak hobbiként űzött tevékenység fő foglalkozásává lett Szabó Istvánnak. Bővebben...»
Hertelend Hertelendi fafaragók
Dezső Sándor és Kun János sosem tanulta a fafaragást, mindkettőjük eredeti szakmája lakatos. A fa szeretete és annak megmunkálása már fiatalon magával ragadta őket, gyönyörű szobraikat, faképeiket ösztönösen készítik. Bővebben...»
Sárdi János A nagynyárádi kékfestő műhelyben
Sárdi János nemrég töltötte be kilencvenedik életévét. Ő a legidősebb honi képviselője a kékfestő szakmának. Korát maghazudtoló hévvel és lelkesedéssel mesél az inas éveiről, háborúról, a kékfestő szakma technikáiról, trükkjeiről. Bővebben...»
Mezei Ottó fazekas és kéziszövő Mezei Ottó fazekas és kéziszövő
Tizenhárom éves korában „játszásiból” fazekaskodott, és gyűjtési szenvedélye is ekkor kezdődött. Páratlan szépségű és értékű magángyűjteményében több ezer agyagedény, szőttes, népviselet és korabeli bútor található. Bővebben...»
Gradwohl Zsolt fazekas Gradwohl Zsolt fazekas
Az 1700-as évek elején az elnéptelenedett Mecseknádasd vidékére német telepesek érkeztek. A Réka-patak mellett számos malomban őröltek, de a molnárok mellett kádárok, kőfaragók és fazekasok is éltek, dolgoztak a környék falvaiban. A mecseknádasdi, és óbányai németség hagyományos használati- és dísztárgyait készíti ma is Gradwohl Zsolt fazekas népi iparművész. Bővebben...»