Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Müller Nándor kiadványai Barangolások a Pilisben és a Visegrádi-hegységben - túraajánló könyv
Négy évszak a Pilisben és a Visegrádi-hegységben - exkluzív fotóalbum
Bővebben...»
Müller Nándor kiadványai Barangolások a Zselicben
- túraajánló könyv
Négy évszak a Zselicben
- exkluzív fotóalbum
Bővebben...»
Müller Nándor kiadványai Barangolások a Mecsekben
- túraajánló könyv
Négy évszak a Mecsekben
- exkluzív fotóalbum
Bővebben...»
Aktuális számunk tartalmából
Szürke gém Szürke gém
Vízparti sétái során ezzel a madárral szinte biztosan találkozott már mindenki. Vagy a nádas szélén álldogál mozdulatlanul, ahonnan hangos, recsegő kiáltással riad fel előlünk, vagy a tó fölött repül át jellegzetesen behúzott nyakkal. Hosszú lábaival a mélyebb vizet is meglábalja, és ugyancsak hosszú csőrének köszönhetően igen jó halász is. A szürke gém (Ardea cinerea) igazi gázlómadár. Bővebben...»
Őszi füzértekercs Őszi füzértekercs
Rendkívül csenevész, a magas fűben talán észre sem vesszük, de ha lehajolunk hozzá, és közelről szemléljük, rájövünk, hogy ez a pici növényke maga a csoda. Virágzata kecsesen, spirálisan tekeredett, a kis virágok pedig mintha cukorból lennének. Az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) az egyik legkésőbb nyíló hazai orchideánk. Bővebben...»
Kullancs Kulcs a kullancsvédelemhez
Hallgatni a természet csendjét, a madarak énekét, az erdő szelíd neszét az egyik legpihentetőbb időtöltés. Vadregényes vidékeken bóklászni, rácsodálkozni a fák és bokrok, virágok és levelek elbűvölő változatosságára, ugyancsak lelket vidító elfoglaltság. Ám a természetjárás veszélyeket is rejt, ha óvatlanok vagyunk… Azért, hogy a szabadban töltött idő, a kirándulás jó emlékű esemény maradjon, lássuk, mire érdemes odafigyelnünk. Bővebben...»
Dombó vára A magyar jog bölcsője: Dombó vára
A romantika korától kezdve töretlen népszerűségnek örvendenek a magyarországi várak. Eger, Visegrád, a közelebbi vidéken Siklós mindenki számára ismertek. Az elmúlt évek várfelújítási programjának köszönhetően megszépült Diósgyőr, Füzér és lassan Szászvár is elnyeri új formáját. A régészeknek köszönhetően azonban újabb várakról is folyamatosan kerülnek elő új adatok, így például a Dombóvár határában álló, Gólyavárnak is nevezett hajdani erősségről. Bővebben...»
Fekete nadálytő A fekete nadálytő
Nem tudni, hogy az ókori orvosok honnan sejthették a „forrasztófű” gyógyító erejének mibenlétét, az viszont kétségtelen tény, hogy évezredekkel ezelőtt már a csatatéren elszenvedett csonttöréseknél, zúzódásoknál is alkalmazták. Nagy megbecsültsége végigkíséri az emberiség történetét az ókortól napjainkig. Talán az sem meglepő, hogy a modern tudományos kísérletek igazolták eleink hihetetlen tudását, miszerint a fekete nadálytő kiváló gyógyír csonttörés, rándulás, zúzódás és ficam esetén… Bővebben...»
Koltai Róbert A példaképe is irigyelte egy szerepért
Hetvenen túl is a munka tartja fiatalon. Játszik, rendez, tájelőadásokkal járja az országot. Szabadúszó nyugdíjas, akit a Tháliában, a Körúti Színházban és más magántársulatoknál egyaránt láthatunk, Galla Miklóssal a Napsugár fiúk című Neil Simon-darabot játssza, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban pedig a Képzelt beteg címszerepében lubickol. Ezekben a hetekben a szombathelyi Weöres Sándor Színházban állít színpadra két, Móricz-regényekből írt egyfelvonásost. Bővebben...»
I. Béla Királyok a házban: I. Béla Szekszárdon
Ha ma megkérdezünk valakit Magyarországon, hogy hol nyugszanak királyaink, a legtöbben gondolkodás nélkül Székesfehérvárat említik. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis 11. századi uralkodóink előszeretettel választották a saját maguk által alapított egyházat végső nyughelyül. Bővebben...»
Török Bálint A hős rablólovag: Török Bálint
Ki ne ismerné az Egri csillagokból Török Bálint tragikus sorsát? A Gárdonyi Géza által piedesztálra emelt hőst Szulejmán szultán csellel a Buda vára alatti sátrába hívta, fogságba vetette, és haláláig Isztambul hírhedt börtönében, a Márvány-tengerre néző Héttorony egyik tömlöcében tartotta. Most annak járunk utána, mi igaz ebből a megindító történetből, és vajon mi állhatott az események hátterében. Bővebben...»