Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Fűben, fában orvosság
Ökörfarkkóró Az ökörfarkkóró
Az ókorban feltűnő külseje és különleges formája miatt is gyógyításra alkalmas növénynek tartották az ökörfarkkórót. A kolostori orvoslás receptkönyveiben csak ritkán említik, ezekben az időkben valószínűleg nagyobb szerepet kapott a néphitben, mint a gyógyászatban. Érdekes, hogy az ókori orvoslásban - csakúgy, mint napjainkban - már főszerepet kapott a köhögés csillapításában. Ezeknek a hiedelmeknek és növényünk gyógyító erejének járunk most utána. Bővebben...»
Kerti kapor A kerti kapor
A Földközi-tenger vidékéről származó növény zöld hajtásait már az ókori rómaiak is előszeretettel használták konyhájukban mint értékes, szinte nélkülözhetetlen fűszert, magját pedig emésztésük elősegítésére rágcsálták. Napjainkra kissé háttérbe szorult a gyógyászati felhasználása két nagy vetélytársa, az ánizs és az édeskömény miatt, melyeknek nagyobb a hatóanyag-tartalma. Konyhai népszerűsége azonban évezredek óta töretlen. Bővebben...»
Lándzsás útifű Légzőszervi megbetegedésekre
lándzsás útifű

Talán a legrégebb óta használatos gyógynövény, melyet az emberiség már évezredek óta saját szolgálatába állított. Napjaink embere leginkább a patikákban és az üzletek polcain fellelhető, köhögés elleni szirup formájában ismeri, de növényünk ennél sokrétűbb. A gyógynövények színes palettájából ez alkalommal a kígyófűként is ismert, a világon szinte mindenütt elterjedt lándzsás útifű sokoldalú gyógyító erejének nyomába eredünk. Bővebben...»
Körömvirág A sebgyógyítás nagyágyúja:
a körömvirág

Sokoldalúan felhasználható gyógynövényünk népszerűsége évszázadokra nyúlik vissza. A középkori orvoslásban gyógyító csodanövényként emlegetik, melynek jótékony hatásait az év minden szakában külső és belő felhasználásra egyaránt javallották. Napjainkra mit sem veszített közkedveltségéből: manapság is az egyik legnépszerűbb hámosító, sebgyógyító gyógynövények között tartják számon a körömvirágot. Bővebben...»
Bíbor kasvirág Immunrendszerünk támogatója:
a bíbor kasvirág

Tél végére, tavasz elejére kifogynak szervezetünk vitamintartalékai, ránk tör a tavaszi fáradtság, és ebben az időszakban hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, kevésbé vagyunk ellenállóak a betegségekkel szemben. Az Észak-Amerikában honos bíbor kasvirágot ismerték már az őslakos indiánok is, akiknek az egyik legfontosabb orvossága volt az európaiak számára sokáig ismeretlen kasvirág. Bővebben...»
A fahéj és a szegfűszeg A fahéj és a szegfűszeg
A halandó európai ember csak későn tapasztalhatta meg a trópusokon őshonos növények illatát, aromáját, egészségre gyakorolt jótékony hatását. Árát évszázadokon keresztül magasan tartották, mindkét fűszernövény értéke az aranyéval vetekedett, így sokáig csak a kiváltságosok fűszere lehetett. A középkorban fűszerháborúk robbantak ki miattuk az akkori gyarmatosító nagyhatalmak között. Szerencsére napjainkban olcsón és egyszerűen hozzájuthatunk az ünnepek tájékán különösen kelendő fahéjhoz és szegfűszeghez. Bővebben...»
Bazsalikom A bazsalikom
Királyok növénye, a növények királya… Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették a bazsalikomot az ókori görögök. Indiában szent növényként tisztelték, a középkorban afrodiziákumnak tartották, ugyanakkor a kolostori orvoslás alig, vagy egyáltalán nem tesz említést növényünkről. A bazsalikom egyik meghatározó fűszere lehet konyhánknak, és kiváló gyógynövénye házi patikánknak. Bővebben...»
A közönséges dió A közönséges dió
Az akár 150 évig is élő közönséges diót régen fasorok, parkok, kertes házak díszeként, gyümölcsfaként is szívesen ültették. Meleg, nyári napokon hatalmas, árnyat adó fái alatt megpihenni kész felüdülés. Gyógyító titkukat azonban nem őrizhették meg, mert az ember már korán felfedezte termésének és levelének jótékony hatásait, melyeknek most utána is járunk. Bővebben...»
Az ezerlevelű cickafark Az ezerlevelű cickafark
A földkerekség számos növényéről elmondható, hogy az egyik legrégebbi és legközismertebb gyógynövényünk. Ez az állítás azonban igazán megállja a helyét a cickafark esetében. Növényünk feltűnt már a görög mitológiában, az ősi kínai gyógyászatban, az ókori Rómában, és a középkorban is előszeretettel használták különböző betegségek kezelésére. Ma sincs ez másként, hiszen ezerlevelű „segítőtársunk” számos gyógyászati termék alapanyagául szolgál. Bővebben...»

Mezei zsurló Ősi gyógynövényünk a mezei zsurló
Évezredek óta sokra tartották növényünk gyógyító erejét, bár igaz, hogy minden korban más és más gyógyhatást tulajdonítottak neki. Az ókori orvosok legendákat zengtek róla, míg egyes középkori gyógyítók orvosilag használhatatlannak vélték. Ma tudományosan elfogadott tény, hogy növényünket nem szabad leírni: nemcsak egy útszéli gyom, hanem egyik leghatásosabb vizelethajtó gyógynövényünk is egyben. A zsurlófélék családjának legértékesebbikével, a mezei zsurlóval ismerkedünk ezúttal. Bővebben...»
Kerti kakukkfű Kerti kakukkfű
A különböző kakukkfű fajokat már az ókor embere is saját szolgálatába állította. Sokoldalúsága miatt több mint 4000 éve használják fűszer- és gyógynövényként. Nevének eredetéhez több történet is kötődik, de hogy miért éppen kakukkfű, annak csak az ókori istenek a megmondhatói. Mindenesetre leszögezhetjük, hogy növényünknek nincs köze a rokon nevű kakukk madárhoz. Ősi antiszeptikumunk történetének, legendás fűszerkultuszának és gyógyító erejének járunk most utána. Bővebben...»
Gyermekláncfű Epénk, vesénk és emésztőrendszerünk testőre, a gyermekláncfű
Népies elnevezéseinek végtelen sora azt sejtetheti, hogy növényünk jótékony hatásaiban már évezredek óta részesülhetett az európai ember. Pedig a középkorban valószínűleg nem lepték el Európa tavaszi rétjeit a pitypang sárga virágai. Erre abból következtettek a régmúlt kutatói, hogy még az ősi kolostori írások sem tettek említést róla. Ennek és a pongyola pitypang gyógyító erejének járunk most utána. Bővebben...»
Fokhagyma A fokhagyma
Hazánkban csak a 15. században kezdték el a termesztését, pedig legendákkal teleszőtt története egészen az ókorig tekint vissza. Az eltelt közel 800 esztendőben szerencsére nálunk is magasra ívelt növényünk karrierje, és manapság már elképzelhetetlen nélküle a magyar konyha. De nemcsak a konyhánk, hanem házi patikánk is szegényesebb, vérnyomásunk és koleszterinszintünk pedig valószínűleg magasabb lenne a fokhagyma gyógyító hatása nélkül. Bővebben...»
Vadgesztenye Vadgesztenye
A gesztenyéről sokaknak először a gesztenyepüré jut eszébe, és még csak nem is sejtik, hogy a finom csemege nem a parkjainkat díszítő vadgesztenye terméséből készül. Nem is beszélve arról, hogy tulajdonképpen csak névrokoni kapcsolat van a két fafaj között. A szelídgesztenye termésével ellentétben a vadgesztenye magjai nem alkalmasak emberi fogyasztásra, ennek ellenére a népi gyógyászatban már évszázadok óta ismeretes és sokrétűen használt gyógynövény… Bővebben...»
Orvosi zsálya A halhatatlanság füve: orvosi zsálya
A címben szereplő titulusát növényünk valószínűleg onnan kaphatta, hogy már az ókorban, de legfőképpen a kolostori orvoslásban rendkívül népszerű gyógynövénynek számított. Az arab orvosok például azt állították, hogy a zsálya használatával az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. Az örök élet elixírjének felfedezésére még várnunk kell, de ha mértékkel fogyasztjuk teáját, magunk is megtapasztalhatjuk „csodaszerünk” jótékony hatásait. Bővebben...»
Borsmenta Borsmenta
Ki ne rágcsált volna már mentolos ízű cukorkát, rágógumit, s ki ne ápolta volna fogait mentolos fogkrémmel vagy szájvízzel? Mégis kevesen gondolunk arra, hogy ezt a különlegesen aromás, üde illatot és ízt a mentának köszönhetjük. Növényünk fantasztikus gyógyhatását már az ókorban is jól ismerték, a kolostori orvoslás pedig az egyik legfontosabb gyógyító növényként tartotta számon. Így nem csoda, ha egyik legnépszerűbb, legismertebb gyógynövényünknek tekintjük ma is. Bővebben...»
Levendula Testünk, lelkünk nyugtatója,
rovarok űzője: a levendula

Házi patikánk egyik igen hasznos tagja, kertjeink pompás dísze. Illóolajának köszönhetően szervezetünket egyszerre nyugtatja és élénkíti. Kertünket megvédi a levéltetvektől, a szekrényekben tárolt ruháinktól pedig távol tartja a molyokat. Talán éppen ezen tulajdonságainak köszönhető, hogy a levendula ma ismét reneszánszát éli. Bővebben...»
Hársfatea Meghűléses betegségekre: hársfatea
Meleg nyári estéken, nagyvárosaink parkjaiban sétálgatva gyakran érezhetjük a hársfa virágainak bódító illatát, de erdei kirándulásaink során is sokszor találkozhatunk terebélyesre nőtt fájával. Köhögésre, megfázásra előszeretettel fogyasztjuk a virágából készült ízletes teát, melyet a szorgos méhek által összegyűjtött hársmézzel is ízesíthetünk. Ismerkedjünk most meg közelebbről növényünk határtalan sokoldalúságával, történetével és gyógyító hatásával. Bővebben...»
Kökény A hamvaskék kökény
Április hónap a kökény virágzásának az ideje. A kökénybokrok milliárdnyi hófehér virágai ilyenkor a természet tüneményes virágcsokraként díszítik tájainkat. Népi megfigyelések szerint virágzása idején rendszerint hűvös, szeles az időjárás. Szerencsére az idei április rácáfolt erre, ennek kézzelfogható jelét majd késő ősszel tapasztalhatjuk, mikor az első dér megcsípi, és bőséges hamvaskék bogyóterméssel ajándékozza meg az erdőjárót. Bővebben...»
Kömény A kömény
Egy jó háziasszony fűszerpolcáról nem hiányozhat a köménymag, hiszen magtermését őrölt vagy egész formában számtalan étel ízesítésére használhatja a mindennapokban. Az igazán jó háziasszony azonban azt is tudja, hogy a jellegzetes aromájú magokkal az ételeket elfogyasztó családtagok emésztését is megkönnyíti, így tehát nemcsak fűszer gyanánt, hanem gyógynövényként is tudatosan belekeveri levesbe, főzelékbe, salátába egyaránt. Bővebben...»
Fehér fagyöngy Gyógynövény-cserjénk, a fehér fagyöngy
Növényünk már az ókori tudósokat is megosztotta abban a kérdésben, hogy mely részét használhatják gyógyításra, és mely részei válthatnak ki súlyos mérgezést, vagy okozhatnak akár halált is. Mindenesetre kevés olyan gyógynövényünk akad, melyhez annyi mítosz, legenda kapcsolódna, mint a szinte elérhetetlen magasságokban, fák ágain gyökerező fagyöngyhöz. Bővebben...»
Csipkebogyó Csipkebogyó, a C-vitamin-bomba
Aki május közepe táján a zselici erdőket, mezőket járja, az magába szívhatja a zöldellő erdő, az éppen virágzó bodza és akác fehér virágaitól illatozó, bódítóan friss levegőt. Ebbe a páratlan illat- és színorgiába vegyül bele halvány rózsaszín virágaival és enyhe, de jellegzetes rózsaillatával a csipkebogyó, hivatalos nevén a gyepűrózsa. E cserjenövény jó néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik, mellyel kitűnik gyógynövénytársai közül… Bővebben...»
Fekete bodza Egészségünk őre: a fekete bodza
Magasra növő, terebélyes gyógynövényünk sokszínűségét bizonyítja, hogy a régi népi gyógyászat a bodzát „a szegény ember patikája” címmel illette. Valaha a növény méreganyagokat tartalmazó részét is felhasználták a gyökerétől a kérgén át a leveléig. Ezek hasznosítása mára már szinte teljesen feledésbe merült, de virágzatának és fekete bogyós termésének ma is számos felhasználási módját ismerjük egészségünk megőrzésére és étkezésünk színesítésére. Bővebben...»
Csalán A méregtelenítés nagyágyúja: a csalán
Na, már megint egy gyomnövény, ráadásul a „nemszeretem”, égetően csípős, szúrós dudvák közül, mondhatná a kedves olvasó. Vagy legalábbis az, aki még nem próbálta ki igen kedvező élettani hatását a csalánnak. Sokszor alábecsült gyógynövényünk szerény kinézete, csípős viselkedése azonban egy igazi méregtelenítő vitaminbombát rejteget szervezetünk számára. Bővebben...»
Kamilla Sztár gyógynövényünk, a kamilla
Bátran használhatjuk a címben szereplő sztár szócskát, talán nem tűnik nagyképűnek növényünk esetében, hiszen földkerekségünk egyik leggyakrabban és legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényéről beszélünk. Legyen szó egészségről vagy szépségről, külső vagy belső felhasználásról, bizony gyakorta nyúlunk a kamilla valamely formájához. Szinte nem is akad olyan embertársunk, aki megfázásra, torokfájásra ne kortyolta volna gyógyulást segítő teáját. Bővebben...»
Méhfű, citromfű Távoli rokonok, jótékony hatással
Rokonságuk onnan ered, hogy mindkét növény az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába tartozik. Tudományos nevük mellett a népi elnevezésekben is hasonlóság mutatkozik, a citromfüvet méhfű, a méhfüvet pedig vad citromfű névvel is illetik. Amiben még nagyon hasonlítanak egymásra: bőséges nektárjuknak köszönhetően mágnesként vonzzák a méheket. A legfontosabb közös, jótékony tulajdonságukról se feledkezzünk meg, miszerint kiváló gyógyhatással bíró növények is egyben. Bővebben...»
Vérehulló fecskefű Vérehulló fecskefű:
orvosság vagy méreg?

Orvosokat, természetgyógyászokat és a laikusokat is megosztó kérdés ez. Tény, hogy a gyomnövénynek kikiáltott érdekes nevű gyógynövényt a népi gyógyászat már évszázadok óta sikerrel használja számos betegség kezelésére. Napjainkban gyógyszeripari termékek, kenőcsök, teák, fogkrémek, szájvizek hatóanyagaként is felhasználják. Bővebben...»
Medvehagyma Hagyma, a medve erejével
A fokhagymánál erősebb hatóanyagú gyógy- és fűszernövényként tartják számon, miáltal a gasztronómiában és a természetgyógyászatban is egyre nagyobb teret hódít magának a Mecsek erdeiben kora tavasszal nyíló, ízletes medvehagyma (Allium ursinum). Ilyenkor turisták ezreit csábítja az erdőre, és a nevéhez kapcsolódó orfűi rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek vendégek. Népies elnevezései: vadfokhagyma, sási hagyma, poroszhagyma, kígyóhagyma. Bővebben...»