Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Megrendelés
Ember és természet
Pécsi séták – Pécsi források Pécsi séták – Pécsi források
A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a közeljövőben három sétát tervez, amelynek során a város területén található, részben működő, másrészt már megszűnt forrásokat kívánja bemutatni. A Lépj! Légy Pécs jövője! című pályázat keretében megvalósuló program célja, hogy a városlakók is megismerjék természeti értékeinket, közülük is azokat, amelyek itt vannak közvetlen közelünkben. Bővebben...»
Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Ahol a természet és a tudás találkozik
A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter a Gyeregyalog.hu – Összefogás a Dél-Dunántúli Aktív- és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület gesztorálásával jött létre 2010-ben. Az új típusú turisztikai együttműködés sikeresen szerepelt a DDOP keretében meghirdetett klaszter pályázaton. A 12 alapító taggal indult klaszter mára már 30 tagra bővült. Szervezetünk székhelye Patcán van, és fenntartunk egy irodát Pécsen. Bővebben...»
Baumann József A mecseki forrásépítő
A hét öt napját az erdőben tölti, forrásokat újít fel, újakat tervez, és meg is építi azokat. A nagy elődök emlékére és a Mecsek tiszteletére saját kezűleg faragott kereszteket, emlékoszlopokat állít. Két év alatt végigjárta az Országos Kék Túra útvonalát, hétvégeken, ha felkérik, mint hivatásos túravezető nyílt túrákon mutatja be a hegység szépségeit. 2009-ben az ő tervei alapján építették újjá a Fekete-Tisza forrását, és az idei esztendőben neki ítélték oda az I. Balokány-ligetért Díjat. Bővebben...»
Madárgyűrűzés Madárgyűrűzés Sumonyban
Költöző madaraink egy része már elindult hosszú vándorútjára, de az itt maradtak is rövidesen követik őket, hogy a hideg beállta előtt telelőhelyeikre érkezhessenek. A baranyai kisfalu határában elterülő halastavak szomszédságában ütnek tábort minden évben a madarászok, hogy figyelemmel kísérjék a környéken költő több tízezernyi madár életét, és viselkedését. A júniustól szeptemberig tartó madarásztábor egy napi munkájába nyerünk bepillantást Wágner László ornitológus kalauzolásával. Bővebben...»
Net-Gombászok Net-Gombászok
A rendszertanban régebben a növények közé sorolták őket, bár az állatokkal közelebbi rokonságban állnak: ők a gombák. A gombászásnak hazánkban jelentős kultúrája van, legyen szó gombaszedésről, vagy egy olyan jellegű fesztiválról, mint a kárászi, ahol a vendégek nem csak egyszerű gombapörköltet kóstolhatnak. Bővebben...»
Fecskék Fecskék végveszélyben?
Évről-évre egyre kevesebb fecske (füsti-, molnár és partifecske) tér vissza hazánkba telelőhelyéről. Amennyiben ez a negatív tendencia tovább folytatódik, előfordulhat, hogy néhány évtized vagy akár néhány év múlva fecskék nélküli nyaraink lesznek!? Hazánkban az ezredfordulón a becsült állomány 220-320 ezer párra volt tehető, ez a szám 2001 és 2010 között drasztikusan csökkent. Bővebben...»
Kerékpározás Kerékpárral a Dráva-mentén
2010-ben a Dráva melletti kerékpárúton gurultunk a forrástól (San Candido, Déltirol, Olaszország) Ptujig (Szlovénia), majd onnan haza. Odafelé bérelt autóbusszal vitettük magunkat, a kerékpárok speciális utánfutón jöttek velünk. Hazafelé nyolc nap alatt több mint 600 kilométert kerékpároztunk. Erről szeretnék most képeket felvillantani. Bővebben...»
Kiss Lajos A mecseki turistaházak atyja
Cserkészként került közel a természethez, a Mecsek vadregényes erdei már a két világháború között, kissrácként rabul ejtették őt. A Mecsekben és a Zselicben nyolc turistaházat alakított ki, melyeket villanyszerelő ezermesterként felújított, üzemeltetett, karban tartott. Mindezek mellett barátaival, turista társaival több száz kilométernyi jelzést festett újra, turistautakat épített és forrásokat újított meg. Bővebben...»
Szendrő Szabolcs Fél lábbal a csúcson
Szendrő Szabolcs igen jó humorú és roppant szerény ember. Pedig a hegymászó-természetfotósnak lehetne oka a dicsekvésre. Megmászta és lefotózta Földünk számos hegycsúcsát, gleccserét, sziklafalát. Ostromolt hegyeket a Pamírban, a Kaukázusban, Dél-Amerikában, megfordult Indiában és Kínában, ahol a Himalája vonulatai ejtették ámulatba. Hatvanhárom évesen megmászta Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimandzsárót. Bővebben...»
Novotny Iván Vadkempingezve érzi jól magát
Az 1996-ban megalakult Pécsi Túrakerékpáros Klub alapítója és elnöke, a „Három folyó” (Mura-Dráva-Duna) kerékpárút és a Skóciai Szent Margit gyalogos túraútvonal megálmodója. Az örökifjú, hetvennégy éves Novotny Iván túrázik, kerékpározik, egyébként a pécsváradi várban teremőr. Öt gyermek atyja és tizenegy unoka büszke nagypapája. Bővebben...»
Mezei Attila Ízes erdő Kárászon
Kékhátú, ánizs- és dióízű, árvégű és bársonyos tönkű gomba is kerülhet a Mecsek erdeiben gombászók kosarába, de a kárászi „nagyerdő” – az itteni nedves, meszes talajnak és a cseres-tölgyes erdőnek köszönhetően - ideális galambgomba-lelőhely. Itt találkoztunk Mezei Attilával, a mecseki falucska polgármesterével, aki a gombáknak nemcsak képzett szakértője és lelkes „vadásza”, de ínyenc szakácsa is egyben. Bővebben...»
Szabó Zoltán A szentdomjáni suttogó
Különös egyéniség, a lovak megszállottja. Szikár, egyenes, lényegre törő a tetteiben és a mondandójában is. Szabó Zoltán másfél évtizede létesítette szentdomjáni lovardáját, melyet családi vállalkozásban működtet, s nyaranta lovas táboroknak ad otthont. Tizenhat arab félvérrel büszkélkedhet. Végzettségét tekintve állattenyésztő üzemmérnök, gombaszakértőként is a legmagasabb szintű ismeretekkel rendelkezik, s nemcsak tanítja a lovaglást, hanem gyógyítja is az állatokat. Ő a szentdomjáni suttogó. Bővebben...»
Gólyák Gólyamese mindenkinek
Akad köztük csalfa és kacér, erejét fitogtató és hoppon maradó. A gyengébbel könyörtelenül brutális, és a testvérháború sem ismeretlen számára. Lakhelyéért harcolni is hajlandó, otthonát a párjával együtt építi-alakítja. Hacsak nem költözik be máséba, a már készbe. Hisz a fészekrakás kemény munka, miért ne spórolná meg magának az ember? Akarom mondani: a gólya. Merthogy róluk van szó. Bővebben...»